‘People pleasing’ is een killer voor je onderneming

Herken je dit?

Mijn cliënt had er flink last van. Hoe meer ze zich liet leiden door de wensen van haar klanten, hoe meer ze vastliep. Ze wilde graag aardig gevonden worden. Ze gaf meer dan ze ontving. Ze zette geen grenzen. Sterker nog, ze wist niet eens waar haar grenzen lagen. Ze voelde zich leeggezogen.

Het is nooit genoeg

Ze trok klanten naar haar toe die voor een dubbeltje op de eerste rij wilde zitten. Ze vroegen om kortingen of om meer tijd voor hetzelfde tarief. En ze ging er altijd in mee. Ze raakte steeds meer uitgeput.

‘Nee’ is ook een antwoord

We onderzochten waarom ze geen ‘nee’ kon zeggen. Hoe dieper we kwamen, hoe helderder het ware probleem werd. Diep in haar onderbewustzijn kwam een trauma aan het licht. Ze was het compleet vergeten.

Het onverwerkte trauma hield haar gevangen

Toen ze nog klein was had ze een keer ‘nee’ gezegd tegen haar moeder. Ze wilde haar speelgoed niet opruimen. Haar moeder was zo boos geworden dat ze haar kamer op slot had gedaan. Ze mocht pas haar kamer uit als ze alles opgeruimd had. Ze voelde zich onbemind en afgewezen. Flink over haar toeren had ze er uren over gedaan om alles op te ruimen. Toen haar moeder voor de zoveelste keer kwam kijken, mocht ze eindelijk naar beneden. Als de dag van gisteren herinnerde ze weer de teleurgestelde blik van haar moeder. Díe had nog het meest pijn gedaan. En sindsdien had ze die pijn vermeden.

Bij het testen bleek dat ze deze programma’s haar tegenhielden:

Ik ben bang om mensen teleur te stellen.
Als ik weiger te doen wat mensen van mij vragen doe ik anderen pijn.
Als ik weiger te doen wat mensen van mij vragen word ik opgesloten.
Als ik weiger te doen wat mensen van mij vragen word ik afgewezen.
Ik ben bang om afgewezen te worden.
Ik wil/moet aan de verwachtingen van anderen voldoen.
Ik ben alleen gewenst als ik doe wat anderen van mij vragen.
Er wordt alleen van mij gehouden als ik doe wat anderen van mij vragen.
Anderen zijn belangrijker dan ik.

Ze was verbaasd dat zo’n ervaring nog zoveel impact op haar had

Tja, een trauma is een onverwerkte ervaring. Zolang je het niet verwerkt hebt blijft het je beperken en blijf je in hetzelfde patroon hangen.

Binnen no-time hadden we haar patronen doorbroken. Piece of cake.

Pas als je de belemmerende programmering uit je systeem haalt, kan het makkelijker gaan stromen. En zo ook in je bedrijf. Ze durfde nu haar grenzen aan te geven. En ze liet zich niet meer leegzuigen! Eindelijk stond ze in haar kracht. Daar was ze heel blij mee.

Loop je ook leeg?
Ben je een pleaser?
Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven?

Blijf niet langer ploeteren!

Je energie blijven weggeven leidt vaak tot een burn-out. En dan kun je het wel schudden met je bedrijf. Bouw aan jezelf om een stevig fundament voor jouw onderneming neer te zetten.

Of loop je ergens anders tegenaan?
Wil je een patroon doorbreken?
Of zou je graag eerst zelf willen onderzoeken wat je tegenhoudt?
Doe dan deze oefening om inzichten te verkrijgen.

Je kunt trouwens ook een kosteloos en vrijblijvend testen-consult aanvragen om te onderzoeken wat jou blokkeert. Ik help je graag!