Ik werd afgemaakt toen ik een presentatie gaf!

Angst om zichtbaar te zijn

Herken je dit gevoel, de angst om afgemaakt te worden als je een presentatie geeft? Ik weet nog goed toen ik voor het eerst een training zou geven. Mijn angst om zéér zichtbaar voor een groep volwassenen te gaan praten was zó groot, dat de angst op mijn ogen sloeg. Van het ene moment op de ander kon ik niet meer goed lezen. De letters waren ineens wazig en de stof, waarin ik les zou geven, kon ik niet meer goed bestuderen. Ik werd er misselijk van. Hoe moet ik nou in hemelsnaam die training geven?

Eerste hulp

Natuurlijk ben ik meteen naar de drogist gelopen om een leesbril te halen. Met +1.00 op mijn neus kon ik gelukkig weer lezen. Maar mijn angst en de misselijkheid ging er niet mee weg.

Verlammende angst

Hier moest ik echt wat mee. Gelukkig had ik de tools. Ik begon mijn angst en belemmeringen te onderzoeken. De bron van mijn angst zat diep.

Het volgende beeld kreeg ik door

Ik stond op een podium voor een groot publiek. Terwijl ik het volk toesprak, nam de onrust bij hen toe. Ineens begonnen ze te schreeuwen. Ze jouwde me uit voor oplichter. Hun woede werd steeds groter. Plotseling stormde tientallen mensen het podium op. Ik werd volledig afgemaakt.

Mijn hart bonsde in mijn keel

Ah, dit is wat me waarschijnlijk triggert. Ik ging mijn onderbewustzijn direct testen. En ja hoor, het trauma zat inderdaad in mijn systeem:

Ik ben afgemaakt toen ik een presentatie gaf.
Als ik me laat zien, word ik voor oplichter uitgemaakt.
Niemand gelooft me.
Mensen begrijpen me niet.
Als ik mijn training geef, zal ik worden afgemaakt.

Opgeruimd en bevrijd

Natuurlijk heb ik dat trauma en alle belemmerende gevoelens en overtuigingen toen direct uit mijn systeem opgeruimd. Ik voelde me bevrijd. De angst om zichtbaar te zijn is ook nooit meer teruggekomen. Ik voel me veilig tijdens mijn presentaties.

‘Angst transformeren naar lef’ zorgt voor groei

In mijn praktijk kom ik het vaak tegen bij ondernemers die met angst voor zichtbaarheid worstelen. En wat werkt het bevrijdend als die angst uit je systeem is weggehaald. Dan kan je eindelijk met lef én een goed gevoel presentaties geven en je laten zien.

Worstel jij er ook mee?

Vermijd je het om ‘zichtbaar’ te zijn? Je snapt natuurlijk wel dat je daarmee veel kansen op groei laat liggen. Je ondermijnt daarmee jouw potentieel. Angst lost zich meestal niet vanzelf op. Ik kan je hierbij helpen.

Wil je even met me sparren?

Vraag dan een kosteloos testen-consult aan. Dan testen we meteen wat jouw groei als ondernemer saboteert.

P.S. Heb jij mijn gratis oefening ‘Ontdek wat jou belemmert in de groei van jouw onderneming’ al gezien?